Ενα βήμα πιο κοντά το πρώτο δίγλωσσο ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία της ΝΥ

IMG_1782-768x574

Την αισιοδοξία τους για την δημιουργία του πρώτου δίγλωσσου εκπαιδευτικού προγράμματος σε δημόσιο σχολείο στη Νέα Υόρκη – και εν γένει στις ΗΠΑ – εκφράζουν στον «Ε.Κ.» οι γονείς που ηγούνται της πρωτοβουλίας “Greek Dual New York”.

Πρόκειται για την Κάτια Νικολάου, τον Αντώνη Λιάμη και τη Νατάσσα Ρωμανού, οι οποίοι, με την συνεργασία και στήριξη και άλλων γονέων, έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν αιρετούς, φορείς και κοινό, προκειμένου το εγχείρημα να μπει στις ράγες και να υλοποιηθεί την μεθεπόμενη σχολική χρονιά (2019 – 2020).

Όπως τονίζεται, το δίγλωσσο ελληνικό πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει, εκτός από την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας καθαυτής, την διπλή διδασκαλία, σε αγγλικά και ελληνικά, όλων των μαθημάτων, κάτι που δεν προβλέπεται ούτε στα ιδιωτικά ολοήμερα σχολεία, ούτε στα προγράμματα «τσάρτερ».  Ασφαλώς, οι δάσκαλοι θα πρέπει να κατέχουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα.

«Δεν είναι καινούργια ιδέα, είναι κάτι που ‘τρέχει’ ήδη στην δημόσια εκπαίδευση της Νέας Υόρκης για άλλες γνώσεις και εθνότητες, όχι όμως για την ελληνική.  Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, υπάρχουν 550 τέτοια προγράμματα.», δηλώνει η κ. Νικολάου, βάσει των στοιχείων της οποίας υπάρχουν προγράμματα εν εξελίξει ακόμη και για εθνικά γκρουπ λιγότερο οργανομένα από το ελληνικό, όπως είναι το Ρωσικό ή το Αλβανικό.

«Έχουμε επισκεφθεί οργανισμούς και ιδρύματα, όπως η ΑΧΕΠΑ, το «Νιάρχος», το «Ωνάσειο», αλλά και Πανεπιστήμια, όπως το Κολούμπια, το Κουήνς Κόλετζ, το Γέιλ και το NYU.  Άπαντες υποστηρίζουν ενθουσιωδώς την προσπάθεια.  Έχουμε μιλήσει με τους κατά τόπους οργανισμούς του Τμήματος Εκπαίδευσης (D.O.E. – Department of Education), αλλά και πολλές εθνότητες που έχουν ήδη φτιάξει τα δικά τους προγράμματα, όπως οι Ρώσοι.», αναφέρει ο κ. Λιάμης, ο οποίος αποκάλυψε ακόμη ότι την προσπάθεια στηρίζουν και αιρετοί, όπως ο Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Υόρκης, Κώστας Κωνσταντινίδης, αλλά και σύλλογοι της ελληνικής ομογένειας, όπως ο Κεφαλονίτικος.

Μάλιστα, υπάρχουν δεσμεύσεις πως, σε περίπτωση που το πρόγραμμα ξεκινήσει, θα υπάρξει και οικονομική ενίσχυσή από ορισμένους οργανισμούς, με στόχο την συνεχή αναβάθμιση της ποιότητάς του.

Υποχρεωτική αρχή από τις μικρές ηλικίες

Όπως εξηγούν οι οργανωτές της πρωτοβουλίας, τα προγράμματα “Dual” θα δώσουν μεν την ευκαιρία σε κάθε παιδί δημοσίου σχολείου να γίνει κοινωνός της ελληνόφωνης εκπαίδευσης, αλλά έχουν ως αυστηρό και απαράβατο όρο την ένταξη του μαθητή από την προσχολική ηλικία.  Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι, ακόμη κι αν ξεκινήσουν τα ελληνόφωνα μαθήματα, δεν θα μπορεί να ενταχθεί ένα μεγαλύτερο παιδί, το οποίο, έως σήμερα, έχει ως βάση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του την αγγλική.

«Επειδή το πρόγραμμα θα είναι πολύ απαιτητικό στην γλώσσα,  δεν έχει νόημα να δημιουργηθεί, για παράδειγμα, μια τάξη Πέμτπης που κάποια παιδιά μιλούν καλά, ενώ κάποια άλλα λιγότερο καλά ή και καθόλου. Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ διαφορετικά και όσο μεγαλώνουν αλλάζει ο τρόπος μάθσηης μιας γλώσσας.  Αυτά τα προγράμματα πιο επιτυχημένα όταν αρχίζουν από μικρά», εξηγεί η κ. Ρωμανού, ξεκαθαρίζοντας ότι αποκλείεται μια εμβόλιμη ένταξη ενός μαθητή στο δίγλωσσο σχολείο.

Όλα αυτα σημαίνουν πως, εφόσον το πρόγραμμα ξεκινήσει τον επόμενο Σεπτέμβριο, θα δεχθεί παιδιά από 3 ή 4 ετών (PRE-K ή 3-Κ), με την «φουρνιά» του 2019-2020 να είναι η «κορωνίδα» του ελληνικού δίγλωσσου, με τις υπόλοιπες τάξεις των μικρότερων παιδιών να ακολουθούν με την πάροδο των ετών.  Για αυτό τον λόγο, ζητούνται παιδιά γεννημένα από το 2016 κι έπειτα, για να αποδειχθεί πως υπάρχει διάθεση για αυξημένη συμμετοχή και πως το πρόγραμμα δεν θα είναι βραχύβιο, αφού θα υπάρχουν τάξεις κάθε χρόνο.

«Έχουμε υποστήριξη από την κοινότητα.  Αναζητούμε το κατάλληλο σχολείο, με την βοήθεια του DOE για να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα.  Πιστεύουμε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει βρεθεί και θα έχει επισημοποιηθεί», τόνισε ο κ. Λιάμης, ο οποίος επεσήμανε πως το εγχείρημα θα αποτελέσει κι ένα σημαντικό εργαλείο για τα παιδιά των Ελλήνων διπλωματών, τα οποία όταν επιστρέφουν στην Ελλάδα και τα ελληνικά σχολεία δυσκολεύονται με την ελληνική ορολογία στα περισσότερα μαθήματα.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να απευθύνονται στην Κάτια Νικολάου (646 378 9088), τη Νατάσσα Ρωμανού (917 674 1273) και τον Αντώνη Λιάμη (929 446 8150), στο email greekdual@gmail.com ή στην ιστοσελίδα https://greekdualny.org/.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s